POLENTUR BLE ET MINNE FOR LIVET

I uke 42 reiste klasse 10 B og C på toleranse reise til Polen. Under reisen besøkte de mange plasser fra andre verdenskrig. Vi møter Mia fra klasse 10 C som forteller oss om turen.

– Da vi nærmet oss Oslo stoppet vi og plukket opp en turguide som vi skulle være med resten av reisen. Han begynte med å introdusere seg selv og fortelle litt om hvor vi skulle og hva vi skulle gjøre. Da vi landet i Polen var klokken nærmere 22:30 og vi spiste da en sein middag. Etter maten var det på tide og gå opp til rommene. Det vi alle syntes var litt spesielt med rommene våre var at dusjen var plassert i samme rom som sengene mens toalettet var i et eget rom. Dette ble litt problematisk siden vi skulle dele rom med andre medelever.

Mia forteller så at de besøkte Auschwitz 1 og Birkenau. Der fikk de se og høre hvor dårlige forholdene faktisk var i disse leirene. Det ble en minnerik dag med forskjellige følelser. Mia sier at etter de ikke var tilbake på hotellet før om kvelden, og da var der bare å komme seg til sengs for en ny dag ventet.

– Neste dag skulle vi kjøre til Tyskland, det var en lang busstur. Under bussturen så ble det heldigvis spilt av en film så litt av tiden gikk bort. Vi var også på sachsenhausen leieren der det ble utført medisinske forsøk på fangene. Det var et sterkt inntrykk.

Mia og resten av elevene i 10c og 10b hadde lange dager på tur. Toleransereisene har i lenge vært et fast innslag i elevens siste år på Vestsiden ungdomsskole, og de aller fleste får seg en opplevelse for livet. Det de ser og hører er dramatisk, men heldigvis er det lagt inn litt lystbetonte aktiviteter, som ekskursjon til saltgruvene, og at elevene får fritt vandre i herlige byer som Berlin og Krakow. Mia sitter likevel igjen med sterkest inntrykk fra fangeleirene.

– Den siste leieren vi var på var Ravensbrück som ligger i Tyskland. Ravensbrück var en kvinne og barne leir. Jeg synes det var ganske trist og høre om alt som hadde skjedd. Vi fikk høre om at barnene var redde og at de begynte å skrike, de hadde da blitt slengt inn i murvegger, en del besvimte og døde.

Turen var en minnerik og følsom tur for de fleste elevene. I løpet av de fem dagene de var der så opplevde de masse og det var mange inntrykk.
[nivoslider slug=»polentur»]

Journalist: Espen Bjørløw
Frontsjef: Adrian Isaksen