HER ER NOEN GODE TIPS TIL AKVARIUM

Nå har en av våre lesere, Magnus Aasland sendt oss disse tipsene om hvordan du kan starte opp et akvarium , og om hvordan du kan lykkes med denne flotte hobbyen

Størrelse på et akvarium
Når du har lyst til å ha et akvarium er det viktig at du velger så stort akvarium som mulig . Det er for de et stort akvarium er lettere å passe å stelle. En flott størrelse å starte med er et kar på ca 150 liter. Når du har valgt deg ut et akvarium du har lyst på, er det noen ting du trenger for at dette skal lykkes.
Du trenger :
-Grus eller sand til å ha på bunnen. -Varmekolbe til å regulere temperatur.
-Lys til akvariumet.
-Innvendig eller utvendig filter til å rense vannet.
-Planter

Fremgangsmåte ved oppstart.
Det første du må gjøre er å fine et egnet bord som holder vekten av akvariumet. Husk at et akvarium på 150 liter fort kan veie 200 kg ferdig oppsatt. Husk også at akvariet står i vater.
Når akvariumet er sat opp skal det fylles med grus eller sand som du kjøper på dyrebutikk. Denne sanden må vaskes før bruk i rent vann. Fordel grusen utover bunnen i akvariumet med en tykkelse på 3-4 cm.
Når sanden er på plass fyller vi opp med 2/3 vann, slik at karet nesten er fullt. Varmekolben stilles inn på 24-26 grader, som er perfekt for tropiske fisker. Filteret settes nå igang, slik at vannet langsomt blir klart og inneholder oxygen . Når temperaturen har blitt slik du ønsker kan du sette inn planter og andre ting du vil ha i karet.
Nå må du vente i ca 3 uker før du setter inn fisk, slik at den naturlige balansen i karet blir optimal. Dette er kjedelig men nødvendig.

Planter til akvarium
Når man er i dyrebutikken Finnes det ofte flere typer å velge mellom. Det som er viktig er å finne såkalte nybegynner planter, de som vokser raskt og ikke krever for mye stell. Gode planter å starte med kan være Hornblad, Sverdplante og Vasspest.
Plantene trenger næring derfor kan det være lurt å bruke plantegjødsel, som du stikker ned i sanden eller grusen.

Fisker til akvarium
Når det har gått 3 til 4 uker , kan du begynte med å sette inn noen fisker i akvariumet ditt. Det finnes over 1000 fisker å velge mellom. Passe på at du setter sammen fisk som passer sammen i forhold til størrelse og vannkvalitet/ temperatur. Pass også på at du ikke kjøper fisk som blir for store for ditt akvarium. Her er det mange gode fiskebaser på nettet, for eksempel akvaforum, eller du kan spørre erfarne akvarister.

Gode nybegynnerfisk
når man kjøper fisk for første gang er det greit å starte med noen fisker som er hardføre dette kan være fisker som Platy,Neontetra,Sebrafisk,sugemalle og Blå gurami.

Stell av akvarium
For et akvarium skal fungere trenger det litt stell. Hver 3 uke trenger du bytte 1 tredjedel av vannet. Plantene bør trimmes en gang i blant hvis de begynner å bli for store. Er det alger på rutene, kan du skrape av dette med en algeskrape. Hver dag gir du fiskene mat. Pass på at du gir fiskene dine mat som er tilpasset til de fiskene som du har. Vanlig hovedfor passer som regel til de fleste fiskene folk har hjemme.

Av Magnus Aasland