EN FRIDAG ALLE SETTER PRIS PÅ

Den første dagen i mai er høyt elsket av de fleste, uten at vi egentlig tenker over hvorfor vi har fri. Derfor spurte vi 5 elever hva de trodde var grunnen til dette.

Hvorfor tror du vi har fri 1. mai?

Stian (10A) : Faen… Første dagen i måneden der Norge har bursdag…?

 

 

 

 

 

Amund (10C): Det er arbeidernes dag eller hva det nå heter.

 

Mari og Jenny (10D og 10B): Arbeidernes dag, er det det?

Lotte (10D) : Jeg trodde det var kvinnedagen jeg…

 

Fridag under andre verdenskrig
I Norge er 1. mai en offisiell høytids- og flaggdag. Det ble først innført som en fridag under andre verdenskrig av Vidkun Quisling 23. april 1942. Da ble det kalt «arbeidets dag» etter tysk forbilde. I 1945, etter frigjøringen, ble dette opphevet, men gjeninnført som offentlig fridag av Stortinget i 1947. Helt fra starten av har maidagen vært en festdag, en kampdag og et symbol på arbeiderbevegelsens styrke. Maidagen har hatt størst betydning som kampdag i enkelte perioder, og fest og symbolsk betydning i andre perioder.

Den første feiringen
I Norge ble den første 1. mai-feiringen gjennomført i 1890. Det ble arrangert demonstrasjonstog i Oslo og Kristiansand, der det deltok 3600 mennesker bare i Oslo. På enkelte steder ble feiringen utsatt til lørdag 3. mai og søndag 4. mai for å unngå konflikt med arbeidsgiverne. For mange var ikke det viktigste hva man demonstrerte for eller i mot, men ved å delta i 1. mai toget viste man at man tilhørte et fellesskap.

Det er ikke mange som går i tog lenger, men noen av oss flagger og blir vekket av salutter klokken 09.00. Det har også blitt en norsk tradisjon å drikke natt til første mai, samme natt som russen starter feiringen sin. Nå blir denne dagen feiret på mange forskjellige måter, uten egentlig å vite grunnen.