#METOO I SKOLEGÅRDEN – IKKE PÅ VESTSIDA

I det siste har du kanskje hørt om #Metoo saken på Aftenposten SiD, vi har tatt saken i våre egne hender og laget en spørreundersøkelse på Vestsiden Ungdomsskole.

I det siste har det vært mye oppmerksomhet rundt teamet skjellsord og seksuelle bemerkninger i skolegården. I Aftenposten har blant annet tre jenter fra Oslo skrevet en artikkel om dette. De skriver at de ofte får slengt nedlatende kommentarer som «billig», «hore», «slut» og «fitte». Etter å ha lest dette ble vi nysgjerrig på om elever på Vestsiden ungdomsskole opplever det samme. Derfor har vi laget en anonym undersøkelse om bruk av skjellsord. Vi har spurt 44 jenter og 46 gutter om dette. 

Vi startet med å lage en spørreundersøkelse som dekket de vanligste skjellsordene. For å gjennomføre denne undersøkelsen måtte vi lage skjemaer som vi kunne dele ut til elevene. Hver og en elev som svarte på undersøkelsen fortalte hvor ofte de brukte de forskjellige skjellsordene og hvor ofte de hadde bli kalt det. Vi samlet inn alle undersøkelsene og lagde diagrammene du kan se under.

[nivoslider id=»1669″]

Som dere kan se på disse diagrammene så er vi på Vestsiden Ungdomsskole generelt ganske snille mot hverandre. Det er stor overvekt av elever som aldri bruker de forskjellige skjellsordene i motsetning til de som bruker de ofte. Noe annet disse diagrammene viser er at jenter er litt verre i språkbruket. Jenter er ofte raske til å kalle hverandre «bitch» om de blir irritert, og dette blir bevist i denne spørreundersøkelsen. Gutter derimot bruker oftest ordene «homse» og «kuk», men de bruker det mye mindre enn jentene bruker «bitch». 

Som sagt er grunnen til at vi utførte denne undersøkelsen for å finne ut om bruken av skjellsord og seksuelle bemerkninger er like ille her på Vestsiden Ungdomsskole som vi har hørt at det kan være i Oslo. En grupper jenter fra Oslo påsto at de fikk høre ordene 

«billig», «hore», «slut» og «fitte» slengt etter seg i skolegården nærmest hver dag, og denne undersøkelsen beviser at her på Vestsiden er det ikke i nærheten av like ille. 

-Det var overraskende høyt tall på aldri, men det er en skremmende høy bruk av ordet bitch blant jenter, forteller Brage som er nestleder i elevrådet. 

Brage og Solveig fra elevrådet

Vi har også snakket med rektor ved Vestsiden Ungdomsskole, Baard. Han sier at selv om det er høyest antall på aldri ved alle skjellsordene, så er det fortsatt ikke bra nok. Det er uaktuelt at elever går rundt og kaller hverandre for skjellsord, uansett om det kun er for å tulle eller om det er seriøst ment. 

Husk at denne undersøkelsens viste bruk av skjellsord på en nedlatende måte, så elever på Vestsiden: dere kan fortsatt bli bedre med skjellsord!

SiD fra Aftenposten

#metoo kom aldri til skolegården: https://www.aftenposten.no/meninger/sid/i/e1VOPQ/Billig-og-pulbar–metoo-kom-aldri-til-skolegarden

https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/VRKzXV/Metoo-i-skolegarden-Det-er-ikke-sant-at-gutter-bare-er-sann–Alexis-Lundh

Skrevet av Norah, Tale, Ida og Andrea