LESERBREV: FORDELENE VED LEKSEFRI SKOLE

Fysisk aktivitet er viktig for helsen vår, og skoleelever oppfordres til å ha fritidsaktiviteter. Samtidig får skoleelever mye lekser, og da får man ikke alltid tid til å både gjøre lekser og delta på fritidsaktiviteter. 

Det er dumt å velge bort en av delene, men mange må gjøre dette valget. Enten fritidsaktiviteter eller skolen. Et valg man i mine øyne ikke skulle trengt å ta. Jeg opplever selv å måtte droppe treninger fordi jeg har masse lekser å gjøre, og jeg hører andre si det samme. Det er jo dumt at jeg må sitte å gjøre lekser etter en lang dag på skolebenken, når det jeg egentlig vil er å komme meg ut å bevege meg. Jeg kjenner også flere som lar være å gjøre lekser for å få tid til fritidsaktiviteter. Nå er det nesten blitt mer normalt og ikke gjøre lekser, enn å faktisk gjøre dem. Da risikerer man å havne etter i de ulike fagene. 

Arkivbilde: forfatteren mener at leksefri skole vil gi mer tid til fysisk aktivitet.

Det er noen skoler som har prøvd ut konseptet med leksefri skole. Blant annet en skole i Lofoten innførte leksefri skole i år 2000, noe de har fortsatt med. Rektor ved skolen, Gunnar Aarstein, er svært fornøyd med ordningen de har, og de har merket store endringer i resultatene. Svenskene har gjort det samme. Etter at de innførte leksefri skole så har skolene fått bedre resultater, og elevene er svært fornøyde med den nye ordningen de også. Har ikke vi i Norge alltid vært opptatt av å være bedre enn svenskene? Akkurat her slår de oss, men det kan vi gjøre noe med.

Mange foreldre ville nok også like en leksefri skole og at elevene slutter i 15:00-15:30 tiden. En normal arbeidsdag varer fra 8 til 16, så foreldrene vil da komme hjem til samme tidspunkt som ungene. Det kan fort bli hektisk for foreldrene i hverdagen. Det første de må gjøre når de kommer hjem fra arbeid, er å sette seg ned og gjøre lekser med barna sine. Samtidig som de hjelper til med lekser skal det lages mat. Flere foreldre rekker ikke alltid å lage gode og sunne middager, fordi de må hjelpe ungene med lekser. Det kan ofte resultere i raske middagsløsninger som f.eks. pølser, ostesmørbrød eller ferdigpizza. Dersom foreldrene slipper å hjelpe til med lekser på ettermiddagen, ville det vært enklere å lage god mat, og da også ivareta et sunt og variert kosthold. Vi ville også sluppet dårlige stemning når alle er stresset med matlaging og lekser.

Jeg tror at samfunnet vårt ville likt at vi innførte leksefri skole og lenger skoledag her i Norge. Jeg tror spesielt barna ville blitt fornøyde med den ordningen, og det er jo de som er de viktigste. Dersom politikerne innfører en leksefri skole, så må timeplanen endres. Vi kan ikke være på skolen fra 08:30-15:30 med kun én lunsjpause, men det kan diskuteres senere dersom det blir innført leksefri skole.

Jeg ser ingen store ulemper med leksefri skole, unntatt for lærerne som muligens må ha en litt lenger skoledag enn det de har nå. Men de slipper å planlegge lekser, og jeg tror og mener at alle fordelene veier opp for ulempene. 

ALLE jeg har spurt sier at de er positive til leksefri skole, selv om de må være lenger på skolen. Det er politikerne som sier nei til forslaget, men er det ikke vi barna/ungdommen som burde bli hørt i denne saken? 

Jente, 14 år

HVA MENER DU OM LEKSEFRI SKOLE? ELLER HAR DU KANSKJE MENINGER OM ANDRE SAKER? TIPS VESTSIDAVISA PÅ FACEBOOK ELLER SEND E-POST TIL VESTSIDAVISA@GMAIL.COM.