TENTAMENSTIDER

Med juletider følger også tentamenstider. Vi har tatt en prat med seks elever fra alle trinn på Vestsiden ungdomsskole, om tanker og følelser rundt tentamen.

Vi stiller kravene til oss selv, sier Tiril Hansen Pytte, med Jonas ved siden av.
Hun mener at det er elevene som lengter etter bedre karakterer for og prestere. De sier også at noen foreldre har høye forventinger til både tentamen og generelt arbeid på skolen.
– Det varierer fra familie til familie, tilføyer Jonas.

Karakterer er et stort tema for elever rundt tentamens tidene og det er mange blandede følelser rundt tema.
– Jeg føler medelever er med på å skape et form for karakterpress innenfor klassemiljøet. Det handler også litt om å få de høyest karakterene, og man kan føle seg litt dum vis man ikke får samme karakter som de andre, sier Tiril.

Niendetrinn er enige i det tiendeklasse tar opp og sier at de føler man blir behandlet som en idiot vis man får en dårlig karakter i forhold til andre medelever.

Men skryt skal også gis!
– Vi får mye hjelp før tentamen, det føles ut som at lærerene virkelig vill at vi skal få en god karakter, sier Arthur. Elevene sier også at tentamen har blitt vanskligere nå som de går i et høyre trinn.

– I fjor fikk jeg god karakter uten å øve, nå får jeg dårlig selv om jeg øver mye, sier Jwan frustrert.
De mener også man har mindre tid til fritidsaktiviter rundt tentamen på grunn av forbredelser.

Elever sitter utenfor klasserommet og øver til den oppkommende tentamen. Bilde: Vetle

Åttende trinn tar sine tre første tentamer dette året og dette er meningene deres:
– Vi føler ikke det er noe spesielt press for og prestere bra eller få de beste karakterene, Sier Esten.

– Overgangen fra syvende til åttende trinn har godt veldig bra. Jeg trodde det kom til å bli verre, sier Emil med et smil.

– Vi får også mere oppmerksomhet etter vi starta på ungdomsskolen, vi får mere hjelp hjemme og foreldrene våres er mer oppmerksomme på hva som skjer rundt skolegangen, tilføyer Esten.

– Vi føler vi er mye mere forberedt til neste tentamen, nå som vi vet hvordan det foregår er det lettere og fokusere på hva vi skal øve på.
Esten og Emil sier fornøyd at de bruker mesteparten av timene i de relevante fagene til å øve og forbredre seg til tentamen.

 

Tentamenstidene har snart passert for de fleste trinnene på Vestsiden. De fleste trinnene skal ha den siste tentamen i morgen og de er alle spente. Etter å ha diskutert og snakket med alle elevene så fikk vi mange blandede følelser og inntrykk. Både negativ og positiv kritikk ble gitt når det kommer til tentamene og vi håper eleven fikk utrykket seg selv.

Journalister: Vetle Aardal Fjelstad og Adrian Sloth Isaksen