10A I BOSNIA-HERCEGOVINA #2

10A har vært på tolernasereise til Bosnia-Hercegovina. Her fikk de se og forstå bedre det som skjedde under krigen på Balkan for litt over 20 år siden. Her kan du lese om vår opplevelse av turen.

Torsdag 27/09/18 var vi på skolebesøk i en by utenfor Mostar som heter Stolac. Etter krigen i Bosnia-Hercegovina ble byen todelt hvor muslimer og kristne går på forskjellige skoler. Det som er veldig spesielt er at de muslimske og kristne barna går på samme skole i samme bygning, men inngangen er på forskjellige sider og de ser hverandre aldri. Det at det ikke er mulig å gå på samme skole fordi man ikke tror på samme religion er veldig merkelig og gammeldags. Men igjen så skjønner jeg jo at det har blitt sånn etter krigen.

Vi tok buss til Stolac fra Mostar, det tok ca en time. Da kjørte vi forbi mange ruiner og en landsby som var ble evakuert under krigen. Da vi kom til skolen ble vi tatt veldig godt imot av elevene og lærerne. Vi gikk inn til klasserommet og en jente fra den bosniske klassen hadde en presentasjon om byen Stolac, etter det hadde Matteo, Baard og jeg en presentasjon om Kongsberg. Skolen i Stolac var mye mer annerledes enn Vestsiden ungdomsskole. Den skolen hadde bare et trinn, og det var færre elever. De hadde ikke iPad, og hadde ikke en «TV» i klasserommet.

Vi dro også til en moské, der måtte jentene dekke til håret, skuldrene og knærne. Moskeen var liten, men siden det ikke er stoler eller benker var det plass til mange mennesker. Det var et rødt teppe over hele gulvet og en slags bue inn i veggen som viste retningen til Mekka. Det var arabisk skrift på veggene. Vi så oss litt rundt og fikk også lov til å gå opp i tårnet. Det var utrolig smal vei opp, og det føltes ut som trappene aldri tok slutt. For de muslimske skoleelevene i Bosnia er det normalt å dra til moskeen hver fredag.

Etter vi var i moskeen spiste vi lunsj ute. Vi fikk lokal grillmat og granateple til dessert. Til slutt spilte vi volleyball og fotball. De fra Bosnia-Hercegovina har veldig stort konkurranseinstinkt så vi fikk spilt ordentlig volleyball. De som gikk i klassen vi besøkte var veldig hyggelige. De kunne ikke så bra engelsk, men det var nok til at vi forstod hva de sa. Det var en veldig fin dag, og vi ble kjent med mange hyggelige ungdommer fra en hel annen kultur enn oss.