10A I BOSNIA-HERCEGOVINA #3

10A har vært på tolernasereise til Bosnia-Hercegovina. Her fikk de se og forstå bedre det som skjedde under krigen på Balkan for litt over 20 år siden. Her kan du lese om vår opplevelse av turen.

 

Fredag var det utsjekk og avreise fra hostellet klokken 07.00 om morgen. Som betydde at vi måtte stå opp tidlig, klokken 06.00. Deretter dro vi med buss fra Mostar til Sarajevo som tok ca. 2,5 time, altså en lang og slitsom busstur. Det aller beste med denne dagen var da vi var innom Tunnel of Hope og War Childhood Museum.

Med bussen dro vi rett etter ambassaden til Tunnel of Hope, hvor vi fikk en guide som var med oss. På veien forklarte guiden oss hvordan Sarajevo så ut under krigen. Tunnel of Hope er et museum om den utrolige fluktruten som reddet mange liv mens krigen pågikk.

Da vi hadde ankommet Tunnel of Hope fikk vi omvisning i bygget, og se en veldig sterk video som vil fortsatt sitte langt inni meg. I videoen fikk vi se alle de grusomme kampene inne i Sarajevo, folk som flyktet ved bruk av tunnelen, og alle de skadde folkene i gatene. På slutten fikk vi også gå igjennom litt av tunnelen. Jeg valgte ikke å gå inni tunnelen for jeg blir så innmari klaustrofobisk av sånne ting, angrer fortsatt ikke på det.

Kanskje det jeg aller mest likte var War Childhood Museum, som forteller hvordan barn opplevde krigen. Dette var vår siste stopp på guideturen. Inne i museet var det historier fra de som opplevde krigen som barn, og gjerne en gjenstand som hadde betydning for disse barna. Dette var veldig sterke historier. For hver eneste historie jeg leste, så kom det fram en liten tåre i øyenkroken.

Dette var en non-stop dag, med noe hele tiden. I tillegg til å være på Tunnel of Hope og War Childhood Museum var vi også innom Den Norske Ambassaden og en Ortodoks kirke. Jeg ble veldig sliten av det og følte meg litt pudding etterpå, mer er ganske sikker på at jeg ikke var den eneste. Men denne fredagen ga mye inntrykk, og aller mest War Childhood Museum. Alle de sterke historiene jeg leste fra de barna som opplevde krigen er noe jeg aldri vil glemme.