Hvor er Helga?

Igjen så sto vi her i gangen og så på et bilde som vi hadde sett på mange ganger før. Et maleri av historien Helga og Jacob, men denne gangen merket vi noe vi ikke har merket før. Helga var ikke på bildet. 

Det er provoserende å se at Helga bare er slettet fra historien. Hvorfor ble akkurat Helga tatt vekk fra maleriet og ikke Jacob? Bildet er gammelt og kvinner på den tiden ble mer undertrykt enn det de blir nå. Er det en større mening bak dette maleriet eller ble han bare fornøyd med maleriet uten Helga? 

Først spurte vi lærerne, men fikk til svar at de ikke visste. For å få noen ordentlige svar bestemte vi oss for å undersøke dette nærmere og tok kontakt med Norsk bergverksmuseum.

Dette skriver museet om seg selv:

«Vi forvalter det nasjonale kulturminnet Kongsberg Sølvverk (…) I tillegg har museet nasjonale oppgaver knyttet til bergverkshistorien. Våre samlinger, utstillinger og lokasjoner tilknyttet Sølvverkets historie, mynt- og medaljeproduksjon, skihistorie og nyere industrihistorie tematiserer Kongsbergs historie som også flettes inn i større nasjonale og internasjonale fortellinger.»

Her må det altså være mulig å få noen gode svar på hvorfor Helga mangler i bildet.

Vi fikk ordnet et møte uka etter med Morten Øvereng, for å få svar på spørsmålene våres. Morten hadde mye å si men ville ikke uttale seg om det vi kom for å få svar på.

Hvis ikke Norsk Bergverksmuseum kan svare på dette, må vi finne svarene på en annen måte – hvis det er mulig.

Mysteriet fortsetter…

av: Vanessa